Current Issue

Issue: 4, 9/30/22

Year: 2022

Amaç

Oğuz Türkçesi Araştırmaları dergisi, Oğuz Türkçesi üzerine yapılacak çalışmaları bir çatı altında toplamayı ve bu çalışmaları yerli ve yabancı okuyuculara sunmayı amaçlamaktadır.

Kapsam

Uluslararası hakemli bir dergi olan Oğuz Türkçesi Araştırmaları Dergisi, tarihi ve çağdaş Oğuz Türkçesi üzerinde yapılacak çalışmalara yer vermektedir. Bu doğrultuda, başta Eski Anadolu Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Anadolu Ağızları, Salar Türkçesi ve İran'daki Türk Dilleri olmak üzere Oğuzların dilleri ve kültürleri ile ilgili her türlü konu Oğuz Türkçesi Araştırmaları Dergisinin kapsamı alanı içerisindedir.

Dergi, yılda bir sayı olarak yayınlanan uluslararası hakemli elektronik bir dergidir. Bunun dışında Yayın Kurulu'nun onayıyla armağan sayıları gibi özel sayılar da yayınlanabilir.

Dergiye gönderilecek makaleler yazım kurallarına uygun olarak yazılmalıdır.

Makaleler Microsoft Word programında hazırlanarak gönderilmelidir.

Dergiye gönderilen yazılarda yazar hakkında herhangi bir bilgi (ad-soyad-kurum vb.) yer almamalıdır. Bu bilgiler yazardan hakem değerlendirmelerinin ardından istenir.

Dergiye gönderilen makaleler özgün ve daha önce herhangi bir yayın ortamında yayınlanmamış olmalıdır.

 

                Kâğıt Boyutu: A4 Dikey

                Tüm Kenarlardan Boşluk: 3 cm

                Yazı Tipi: Times New Roman

                Yazı Tipi Stili: Normal

                Yazı Boyutu (ana metin):  11 punto

                Yazı Boyutu (dipnot metni):  9 punto

                Paragraf Hizalama: İki Yana Yasla

                Paragraf Girintisi: Paragraf başında 1 cm sağa girinti olmalıdır.

                Satır Aralığı: 1.15


                Makale Adı

Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları 12 punto, koyu, tamamı büyük harflerle yazılmalıdır. Makale adı dışındaki başlıkların da tüm harfleri büyük olmalı, ana başlıklara bağlı alt başlıklar bulunması durumunda bu alt başlıktaki sözcüklerin yalnız ilk harfleri büyük olmalıdır.

                Yazar Adı

Makale başlığının altına, sağa yaslı olarak yazılmalı ve adın ilk harfi, soyadın tamamı büyük olmalıdır. Görev unvanı, kurum e-posta bilgisi ve ORCID numarası bir yıldızla belirtilerek sayfa altında verilmelidir.  

                Özet

 Türkçe ve İngilizce olarak 150-250 kelime aralığında özet yazılmalıdır. Özet kısmının başlığı ÖZET şeklinde büyük harflerle ve 11 punto olmalıdır. İngilizce özetin başlığı 11 punto olmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetlerin altına en az beş kelimeden oluşan anahtar kelimeler yazılmalıdır.

               Makale Metni

 A4 boyutunda, Microsoft Word programında, Times New Roman yazı karakteriyle, 11 punto şeklinde hazırlanmalı ve yukarıda belirtilen diğer sayfa düzeni kurallarına uygun olmalıdır.

 

                Alıntılar:  Atıflar bilimsel etik kurallara uygun olmalı, doğrudan yapılan alıntılar tırnak içinde verilmelidir.

                Kaynak Gösterme          

                Kitaplarda

                Metin içi gösterimi:

(Şahin, 2015: 71)

                Kaynaklarda gösterimi:

ŞAHİN, Hatice (2015). Eski Anadolu Türkçesi, Ankara: Akçağ Yayınları.

 

                Makalelerde

                Metin içi gösterimi:

(Korkmaz, 2011: 42)

                Kaynaklarda gösterimi:

KORKMAZ, Zeynep (2011). “Eski Anadolu Türkçesinin Türk Dili Tarihindeki Yeri ve yapısındaki Temel Nitelikler Açısından Genel Bir Değerlendirme”,  Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Cilt: C, Sayı: 709, s.s. 39-47.

 

                Tezlerde

                Metin içi gösterimi:

(Şirin, 1998: 63)

                Kaynaklarda gösterimi:

ŞİRİN, Hatice (1998). Hesen Tufan'ın şiirleri: Giriş - metin - sözlük, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.

 

                Web Sayfalarında

                Kaynaklarda Gösterimi

Türk Tarih Kurumu, <http://www.ttk.gov.tr/category/yayinlarimiz/dergi/belleten/>, (ET: 11.08.2015)


Makalelerde başlıklara numara atanması durumunda, Giriş, Sonuç, Kaynakça gibi bölümlere numara verilmemelidir.

YAYIN ETİĞİ İLKELERİ
Oğuz Türkçesi Araştırmaları Dergisinde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Oğuz Türkçesi Araştırmaları Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.
1. Yazarlık
- Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır.
- İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.
- Aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uymalıdır.

Bilim araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, verilerini, uygulamalarını, yazılarını veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,
b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,
c) Tekrar yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri akademik yükselmelerde ayrı eserler olarak sunmak,

ç) Diğer etik ihlali türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak.
2. Yazarın Sorumlulukları
- Tüm yazarlar önemli oranda araştırmaya katkıda bulunmalıdır.
- Makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğu beyanı gerekir.
- Tüm yazarlar geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.
- Yazar, ön inceleme ve hakem raporlarındaki düzeltmeleri en geç 7 gün içinde yaparak tekrar sisteme yüklemek zorundadır.
-Daha önce başka bir dergi tarafından reddedilmiş makaleler dergiye gönderildiği takdirde, bu durum editörlere bildirilmesi.
3. Hakemliklerin Sorumlulukları
- Değerlendirmeler tarafsız olmalıdır.
- Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
- Hakemler ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.
- Kontrol edilmiş makaleler gizli tutulmalıdır.
4. Editöryal Sorumluluklar
- Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
- Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
- Hatalar bulunduğu zaman düzeltmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.
- Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.

Okuyucu Oğuz Türkçesi Araştırmaları Dergisinde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiğinde ya da editoryal içerik ile ilgili herhangi bir şikâyeti (intihal, yinelenen makaleler vb.) olduğu zaman oguztad1616@gmail.com adresine e-posta göndererek şikâyette bulunabilir. Şikâyetler gelişmemiz için fırsat sağlayacağından şikâyetleri memnuniyetle karşılanmakta, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yapmak amaçlanmaktadır.

İntihali Ortaya Çıkarma
Oğuz Türkçesi Araştırmaları Dergisinde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, ez iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca yazarların intihal tespitinde kullanılan özel programlar (iThenticate, Turnitin, İntihal.Net vb.) aracılığıyla makalelerinin daha önce yayımlanmamış olduğunu ve intihal içermediğini teyit etmesi beklenir. Söz konusu intihal raporları yazarlar tarafından alınır ve herhangi bir intihal söz konusu olduğunda sorumluluk yazara aittir. Dergi bu konuda  bir sorumluluk kabul etmez. Sorumluluk yazarlara ait olduğu için dergiye gönderilen yazılarda özel programlar aracılığıyla intihal raporu alma zorunluluğu yoktur. Dergi yalnızca bu tür intihal raporların alınmasını teşvik eder.

Etik Kurul ve Diğer İzinler
Yazarların, aşağıdaki araştırmalar için etik kurul izni alması gerekmekte ve bunu makalede belirtmesi gerekir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
YAYIN POLİTİKASI

1. Yayın kuruluna ulaşan yazılar, önce yazım ve dil editörleri tarafından değerlendirilir. Yazıların dergi yazım kurallarına uygunluğu ve yazım imla özellikleri kontrol edilir. Bu ön değerlendirme sonucunda uygun görülmeyen yazılar, düzeltilmesi için yazara iade edilir ya da gerekçelendirilerek doğrudan reddedilir. Dergimiz kör hakem uygulaması yapmaktadır. Değerlendirme için uygun bulunanlar, isimsiz olarak alanla ilgili iki hakeme gönderilir. Hakemlerin isimleri gizli tutulur. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olursa, yazı üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu, hakem raporlarını inceleyerek nihai kararı verebilir. Yazarlar; hakemler ve Yayın Kurulunun eleştiri ve önerilerini dikkate alırlar. Düzeltme istenen yazılar, yazar tarafından en geç on gün içinde Yayın Kuruluna ulaştırılmalıdır.


2. Yılın her dönemi makale kabul edilebilmekle birlikte talep yoğunluğundan ötürü zaman zaman sistem makale gönderimine kapatılabilmektedir. Bu durumda bir sonraki sayı için değerlendirilmek üzere yazılarını göndermek isteyenler, e-posta adresimiz oguztad1616@gmail.com adresine isteklerini bildirebilirler.

3. Yazar, araştırma ve yayın etiğine uymak zorundadır. Dergi'ye gönderilecek yazıların daha önce bir başka yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir. Dergimizde yayımlanan yazıların bir başka bilimsel ortamda yayımlanmasının etik ve hukuki sorumluluğu kesinlikle yazara aittir. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, bu durum açıkça belirtilmek ve tam metni basılı ya da elektronik ortamda yayımlanmamış olmak şartıyla kabul edilebilir.

4. Makale yazım kurallarında belirtilen kurallara uygun olarak hazırlanan yazılar, http://dergipark.org.tr/ adresinden DergiPark sistemine üye olunduktan sonra gerekli yönlendirmeler doğrultusunda çevrim içi (online) olarak gönderilir.

5. Dergiye gönderilen yazılar için herhangi bir ücret talep edilmemekte bununla birlikte yazarlara da herhangi bir ücret ödenmemektedir.

6. Dergi açık erişim sağlama politikasını benimsemiş olup yayınlanan tüm makaleleri herkesin okuyabileceği ve indirebileceği bir ortamda ücretsiz olarak sunmaktadır. Açık Erişim Politikası konusunda Budapest Open - Access Girişimi (BOAI) tarafından belirtilen ilkelere uyulmaktadır.

7. Dergiye gönderilen yazıların değerlendirme süresi hakem değerlendirmelerine bağlı olmakla birlikte  genellikle 40-45 gün içerisinde değerlendirme işlemleri tamamlanır.


Oğuz Türkçesi Araştırmaları Dergisine gönderilen makaleler için yazar(lar)dan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Creative Commons Lisansı


OĞUZTAD'ın içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.    E-ISSN 2667-5250